Hoe maak je gratis je eigen website. Stap-voor-stap instructies van A tot Z

Hier is een zeer eenvoudige gids over hoe je een website van nul kunt maken in slechts een uur

Om een website te maken, moet u slechts drie eenvoudige stappen volgen:
  • Een platform voor website kiezen
  • Een domeinnaam (www.) en hosting kiezen
  • De website opzetten en aanpassen

STAP #1: Een platform kiezen

In de eerste plaats moet u beslissen op welk platform u de website gaat maken. Dit is een vraag moet u met grote aandacht moet worden aangepakt. Er is een breed aanbod van content management systemen beschikbaar. Het zou jammer zijn als u zich na verloop van tijd realiseert dat gekozen systeem helemaal niet geschikt is voor uw website.

Iedereen, zelfs beginners met een beperkte kennis van computers en alles wat erbij hoort, kan een website maken met volledige functionaliteit en een mooi ontwerp. Maar vergeet niet dat het kiezen van een verkeerde platform zeer problematisch kan zijn.

Het gebruik van sommige platforms vereist kennis van elementaire HTML / CSS of andere programmeertalen, dus u moet uw mogelijkheden op dit gebied verstandig inschatten. Voor beginners is het WordPress-platform ideaal.

WordPress, Drupal en Joomla zijn de drie belangrijkste platforms waarop de meeste websites zijn gebaseerd. Hieronder staan statistieken over het gebruik van de populairste platforms in 2022:

  • WORDPRESS — 50% van de websites
  • DRUPAL — 18% van de websites
  • JOOMLA — 7% van de websites
Photo tips to make a website 2022

Zoals uit de grafiek blijkt, is bijna de helft van de websites gebaseerd op het WordPress-platform.

Waarom WordPress en geen websitebouwers (Wix, Ucoz)?

1.Het WordPress platform is GRATIS en biedt een grote keuze aan thema's.
U kunt WordPress gratis downloaden en installeren. Bovendien heeft de community die WordPress ontwikkelde hard gewerkt om veel mooie thema's en sjablonen te maken. Zo kunt u een uniek ontwerp kiezen en uw site veel sneller dan verwacht in gebruik nemen.

2. Ideaal voor beginners.
Als u weet hoe Microsoft Word werkt, zult u geen probleem hebben om inhoud toe te voegen. U kunt alle gratis plugins aan uw website toevoegen, waardoor het een visitekaartje-site wordt of op een sociale netwerkpagina gaat lijken. Met plugins kunt u feedbackformulieren, inschrijvingsformulieren, fotogalerijen en meer toevoegen.

3. WordPress is geschikt voor zowel grote als kleine websites.
Een eenvoudige blog, een mooie commerciële website, een online winkel... het WordPress platform is perfect voor een praktische website van elk soort. Online giganten als eBay, Mozilla, Reuters, CNN, Google Ventures en zelfs NASA gebruiken dit platform.

4. Uw website zal 'responsive' zijn, wat betekent dat hij op alle mobiele apparaten werkt.
Uw website zal er perfect uitzien en op elk mobiel apparaat werken, inclusief smartphones en tablets. U hoeft niet eens een webdesigner in te huren.

5. Goede technische ondersteuning en een grote gemeenschap van ontwikkelaars die klaar staan om te helpen.
Aangezien het platform wordt gebruikt door een enorm aantal mensen (webmasters, bloggers, thema- en plugin-ontwikkelaars), kunt u het antwoord op uw vraag SNEL vinden. Bovendien biedt WordPress vele gratis hulpmiddelen op YouTube en het forum voor technische ondersteuning van het platform.

Er zijn ook andere website bouwers en content management systemen.

Drupal is een functierijk platform dat vooral populair is bij webontwikkelaars en ervaren programmeurs. Voor nieuwkomers is het echter niet de beste keuze, omdat het werken met het platform speciale kennis vereist.

Platform Joomla is vergelijkbaar met WordPress en is zeer geschikt voor een grote verscheidenheid aan websites. Maar om het platform aan uw behoeften aan te passen, moet u op zijn minst een beetje kunnen coderen. Bekijk de statistieken van andere populaire CMS.

Waarom een websitebouwer?

De website builder is de gemakkelijkste en snelste manier om een website te maken. Het is beschikbaar voor iedereen, vereist geen kennis van programmeren, html, css, enz. Hosting is meestal al in de prijs inbegrepen. Een ander onderscheidend kenmerk is de veiligheid. In tegenstelling tot CMS kunnen hackers uw site niet hacken. De toonaangevende websitebouwer is WIX. Hij heeft een gunstige prijs, veel handige integraties met andere populaire diensten. Bovendien worden de daarop gebaseerde bronnen perfect geïndexeerd in zoekmachines.

STAP #2: Een domeinnaam en hosting vinden

Om een nieuwe website te starten heeft u twee dingen nodig:

  • Domeinnaam (webadres: yoursitename.com)
  • Hosting (de dienst die uw website verbindt met het internet)

Het WordPress-platform zelf is gratis, maar een domeinnaam en hosting kosten ongeveer $3-$5 per maand. Dat bedrag zal je budget niet schaden.

Een eigen domeinnaam ziet er degelijker uit dan een site op andermans domein (yourbusiness.my-free-website.com). Vooral omdat de prijs heel redelijk is.

Uw website zal ook sneller laden en goed werken dankzij uw eigen hosting.

Hoe vind ik een domeinnaam en hosting?

U kunt ons altijd een vraag stellen en wij adviseren u over een goed en goedkoop hostingplatform waarmee u uw website online kunt zetten en een domein kunt registreren. We hebben een beetje ervaring met het kiezen van snelle shared hosting platforms op SSD schijven. U kunt gratis een proefperiode nemen wanneer u voor hosting kiest. U kunt vaak een hele reeks geschenken krijgen als hostingcadeau: SSL-certificaat, bescherming tegen DDoS-aanvallen en nog veel meer.

U kunt ook kijken naar aanbiedingen van andere hostingproviders. U kunt uw eigen hosting kiezen, u kunt alle parameters en functies op de website lezen. Vrijwel elke hosting voldoet aan alle eisen van het WordPress-platform.

Met de aankoop van een domeinnaam en hosting krijgt u ook een persoonlijk e-mailadres (of adressen). Het adres You@YourSite.com ziet er wat professioneler uit dan het standaard Gmail-adres. (Mail geregistreerd bij Gmail werkt geweldig!!!)

Als u al een domeinnaam en hosting hebt, kunt u deze stap overslaan en naar stap 3 gaan op Uw site opzetten.

Welke domeinnaam moet ik kiezen?

Het kiezen van een goede websitenaam kan de grootste uitdaging zijn bij het maken van een website. De domeinnaam moet:

  • opvallend zijn
  • uyniek zijn
  • gemakkelijk te onthouden zijn

EEN DOMEINNAAM KIEZEN: SNELLE GIDS

Wij hebben enkele basistips samengesteld om u te helpen een goede domeinnaam voor uw website te kiezen:

1. 10 sleutelwoorden
Maak een lijst van de 10 sleutelwoorden die uw bedrijf het best beschrijven. Begin er dan mee te experimenteren: splits ze op, combineer ze tot nieuwe woorden, voeg voor- en achtervoegsels toe. Zo kom je op veel interessante ideeën voor je domeinnaam.

2. De naam moet uniek zijn
Koop geen naam waardoor uw site verward wordt met een andere site. Focus op uniciteit anders mislukt uw project nog voor het gelanceerd is. Koop nooit domeinen die een gewijzigde vorm van een bestaande naam zijn (meervoudsnaam; afgebroken of verkeerd gespelde naam).

3. Kies namen met een .com-extensie en lokale TLD's
Er is tegenwoordig geen tekort aan domeinextensies. Maar het probleem is dat weinig van hen uw aandacht waard zijn. Als u uw eigen merk gaat creëren en ontwikkelen, worden voor dit doel domeinnamen met de extensie .com als de beste optie beschouwd. Als u een internationaal publiek naar uw site wilt lokken, ga dan voor .com, .org of .net (in die volgorde).
Geef voorrang aan lokale domeinen. Voorbeeld: .be voor België of .nl voor Nederland. Vermijd echter domeinen als .be.com

4 De naam moet gemakkelijk te onthouden en te vinden zijn.
Hoewel mensen meestal naar websites zoeken via de zoekmachine Google, moet uw domeinnaam gemakkelijk te spellen zijn. Vermijd namen die te lang zijn of die een ingewikkelde spelling hebben of moeilijk te onthouden woorden of klanken bevatten. Dit zal een grote slag zijn voor de marketingwaarde van uw merk.

5. De naam moet in het geheugen blijven
Zorg ervoor dat uw domeinnaam aantrekkelijk en onvergetelijk is. Dan wordt het gemakkelijker voor mensen om uw website aan te raden en online te vinden. Je kunt een geweldige website hebben, maar niemand zal erover praten omdat mensen de naam ervan niet kunnen onthouden.

6. Een korte domeinnaam is de sleutel tot succes
Een korte domeinnaam is gemakkelijk te spellen en te onthouden. Bovendien kunt u met een korte naam meer tekens kwijt in de URL op de pagina met zoekresultaten en ziet hij er harmonieus uit op promotiemateriaal.

7. Vergeet niet over copyright
Hoewel dit zelden voorkomt, kan deze fout fataal zijn voor een domein en een bedrijf. Let er bij het kiezen van een naam op dat u geen inbreuk maakt op de auteursrechten van anderen. Voordat u een URL koopt, moet u de beschikbaarheid ervan controleren op copyright.gov.

8. Vermijd cijfers en streepjes
Als een naam streepjes of cijfers bevat, is hij moeilijker uit te spreken, te onthouden en te typen op het toetsenbord.

STAP #3: Het opzetten van de website

U hebt dus een domeinnaam gekocht en een hostingdienst gekozen. Het is een begin!

Nu is het tijd om de website te lanceren. Het eerste wat u moet doen is WordPress installeren op uw domein.

WordPress installatie

Er zijn twee manieren om het WordPress-platform te installeren, waarvan de ene VEEL gemakkelijker is dan de andere.

1. Om een website te maken op WordPress (Joomla of Drupal) gebruikt u de One-Click Installation functie.

Bijna elke zichzelf respecterende hostingdienst biedt een '1-click install'-functie voor WordPress, wat de taak veel gemakkelijker maakt.

Als u Majordomo of een vergelijkbare hostingdienst kiest, vindt u deze functie in het controlepaneel van uw account.

Dit is wat u moet doen:

  • Log in op uw hosting account.
  • Ga naar het controlepaneel.
  • Zoek het WordPress of Website icoontje.
  • Selecteer het domein waar u uw website wilt opzetten.
  • Als u op de knop Install Now klikt, krijgt u toegang tot uw nieuwe WordPress website.

2. Handmatige installatie (indien nodig)

Wordpress installieren

Sommige hostingbedrijven bieden geen "1-click install" functie voor WordPress. Als dit het geval is, volg dan deze instructies om WordPress handmatig te installeren:

1) Download WordPress van hier: http://wordpress.org/download
2) Maak een nieuwe map aan op uw bureaublad en pak WordPress daarin uit.
3) Zoek het bestand wp-config-sample.php en hernoem het naar wp-config.php 4) Open het bestand wp-config.php (bijv. in Notepad) en voer de volgende gegevens in:

  • define('DB_NAME', 'database_name_here'); – Database naam (als je het niet weet, vraag het uw hostingbedrijf)
  • define('DB_USER', 'username_here'); – Uw gebruikersnaam op de hostingdienst

Nadat u de wijzigingen hebt aangebracht, slaat u het bestand op.

5) Ga naar de FTP-server van uw hosting (hiervoor moet u FileZilla downloaden). Het FTP-serveradres ziet er gewoonlijk als volgt uit: ftp.uwdomein.com. De gebruikersnaam en het wachtwoord komen overeen met de gebruikersnaam en het wachtwoord voor uw hosting.

6) Als u het "index"-bestand ziet, verwijdert u het. Upload dan het bestand vanuit je WordPress-map naar de FTP-server. In FileZilla kunt u objecten verslepen met uw muis.

7) Ga dan naar URL: yourdomain.com/wp-admin/install.php U ziet dan een pagina als deze:

WordPress page

Vul de velden in en je bent klaar!

Het kiezen van een thema/template voor de website

Je hebt dus een domeinnaam en hosting gekocht. Je hebt WordPress geïnstalleerd en geconfigureerd op je server. Nu kunt u de virtuele wereld van uw nieuwe website ontdekken.
Het is tijd om uw website er professioneel/mooi/ongewoon uit te laten zien (kies een willekeurig bijvoeglijk naamwoord). Het is echt makkelijk. Voor je het weet ben je klaar!
Het WordPress platform installeert automatisch een standaard thema, dat er als volgt uitziet:

WordPress page thema

Dit thema heet Twenty Fifteen. De voordelen zijn eenvoud en minimalisme. Maar u zult waarschijnlijk iets uniekers willen vinden voor uw website.

Gelukkig biedt WordPress u duizenden thema's die uw website onvergetelijk zullen maken.

Hoe vind ik het perfecte thema voor mijn website?

1. Ga naar je WordPress controlepaneel
Als u niet weet hoe dit moet, is hier het exacte adres van het controlepaneel: http://yoursite.ru/wp-admin (vul uw domeinnaam in in plaats van “yoursite“). Zo ziet het configuratiescherm van WordPress eruit:

WordPress console

Als je nog niet alles begrijpt, maak je dan geen zorgen. Ik zal in detail uitleggen wat u nu moet doen.

2. Bekijk GRATIS onderwerpen
Het configuratiescherm biedt toegang tot meer dan 1.500 gratis thema's voor uw site. Klik in de zijbalk op Appearance en selecteer dan Themes.

WordPress themas

Als u hogere eisen stelt aan het ontwerp van uw website, moet u betaalde thema's bekijken. Betaalde thema's hebben een aantal voordelen ten opzichte van gratis thema's. Ten eerste, betrouwbare code. Ten tweede, hoogwaardige technische ondersteuning in geval van problemen. Ook betaalde thema's zien er effectiever uit en hebben een bredere functionaliteit.

Maar wees niet te haastig om een betaald thema te kiezen. Ik raad je sterk aan om alle gratis thema's goed te bekijken. Er zitten heel wat goede tussen. Zoals u in de bovenstaande screenshot kunt zien, is het installeren van een nieuw thema voor een website helemaal niet moeilijk. U kunt trefwoorden en/of filters gebruiken om naar thema's te zoeken. Het vinden van het juiste thema kan wat tijd kosten, maar het zal zeker de moeite waard zijn! Probeer "responsieve" thema's te kiezen, dat wil zeggen thema's die er op elk mobiel apparaat goed uitzien. Om dit te doen, geeft u gewoon " responsive " op als een van de sleutelwoorden!

3. Een nieuw thema instellen
Om het nieuwe thema te installeren, klikt u eerst op Install en vervolgens op Activate.

BELANGRIJK: Als je het thema verandert, gaan je berichten, pagina's en inhoud nergens heen. U kunt thema's veranderen zoveel als u wilt!

Hoe maak ik een logo?

Bij de lancering van een nieuwe website (of het nu een blog is of een gewone website) moet je er vaak een logo voor maken. Afhankelijk van uw artistieke vaardigheden kan het maken van een logo een spannende taak of een ware nachtmerrie zijn. Er zijn genoeg diensten die gratis een logo voor u willen maken. Een goed logo kan alleen worden gemaakt door designer.

U moet de naam van uw website kennen en duidelijk begrijpen wat voor soort zaken u doet. De ontwerper zal verschillende logo-opties creëren. U kunt de variant die u bevalt beoordelen en kiezen. De ontwerper kent alle standaardformaten (PNG, PDF, SVG, JPEG). Een professioneel logo maken is niet voor iedereen haalbaar. Zonder ontwerpvaardigheden kun je geen complexe en mooie schetsen maken.

Example logo

Bovendien beschikt Logaster over de nieuwste gereedschappen voor beeldbewerking. U kunt eenvoudig de kleur, tekst en rangschikking van elementen op uw logo wijzigen. Logaster biedt ook een ruime keuze aan icoontjes en lettertypes voor elke smaak.

Natuurlijk kunt u het beste een professionele ontwerper inhuren. De prijs van een dergelijke dienst is echter hoog en het kost veel meer tijd. Als dat je niet uitkomt, kun je altijd nog terecht bij online generatoren.

Voorbeelden van mooie logo's vindt u hier.

Hoe voeg ik inhoud toe en maak ik nieuwe pagina's?

Dus, u heeft uw nieuwe thema ingesteld. Nu kun je beginnen met het creëren van inhoud.

Pagina's toevoegen en bewerken Wilt u een pagina "Diensten" of "Over ons" toevoegen?

  • Selecteer in het zijpaneel Pages -> Add New
  • U krijgt een pagina te zien die sterk lijkt op de interface van Microsoft Word. Voeg tekst, afbeeldingen en meer toe - kortom, geef uw pagina een vorm. Sla uw wijzigingen op.

Pagina's toevoegen aan een menu Om een nieuwe pagina aan de navigatiebalk toe te voegen, gaat u als volgt te werk:

  • Klik op Update om eventuele wijzigingen op de pagina op te slaan
  • Klik op Update om eventuele wijzigingen op de pagina op te slaan
  • Zoek de pagina die u hebt gemaakt, vink die aan en klik op Add to Menu.

Berichten toevoegen en bewerken
Als u uw website wilt voorzien van een blog, moet u nu kijken naar de rubriek «Posts». U kunt uw berichten groeperen in verschillende categorieën.

Om een blog aan uw website toe te voegen, kunt u verschillende categorieën en berichten gebruiken. U wilt bijvoorbeeld een categorie "Blog" maken. Om dit te doen, voeg je het gewoon toe aan het menu en begin je posts te plaatsen.

Dit is wat je moet doen:

  • Maak een nieuwe categorie door te kiezen voor Posts -> Categories (Посты – Категории).
  • Maak een bericht aan door Posts -> Add New te selecteren. Zodra je het bericht geschreven hebt, voeg je het toe aan de juiste categorie.

Als je eenmaal een categorie hebt gemaakt, voeg je die gewoon toe aan het menu.

Aanpassing en onbeperkt maatwerk

In dit gedeelte leest u hoe u uw website kunt aanpassen.

Titels en tags wijzigen
De paginakoppen zijn de manier waarop gebruikers bepalen over welk onderwerp uw website gaat. Headlines hebben ook invloed op hoe zoekmachines uw website rangschikken. Daarom moeten koppen altijd relevante trefwoorden bevatten.

Elke pagina op uw website moet een unieke header hebben. Een tagline wordt toegevoegd aan het einde van de header. Om de kop en de tagline te wijzigen, selecteert u Settings -> General en vult u het volgende formulier in:

General Settings WordPress
Reacties voor berichten en pagina's uitschakelen
Sommige websites (vooral die van bedrijven en organisaties) staan niet toe dat gebruikers commentaar achterlaten op pagina's.
Wil je reacties op WordPress pagina's sluiten?
1. Wanneer u een nieuwe pagina aanmaakt, klik op Screen Options in de rechterbovenhoek.
2. Klik op de rubriek Discussie. De optie Commentaar toestaan verschijnt onderaan.
3. Haal het vinkje weg bij Allow Comments.

Wilt u dat commentaar standaard wordt uitgeschakeld op elke nieuwe pagina?

Kies Settings -> Discussion en haal het vinkje weg bij Allow people to post comments on new articles.

Discussion Settings WordPress

Een statische homepage maken
Een statische pagina is een pagina die niet verandert. In tegenstelling tot een blog, waar een nieuw artikel altijd bovenaan staat, blijft de plaatsing van de inhoud op een statische pagina ongewijzigd (zoals op een homepage).

Volg onderstaande stappen om een statische homepage te maken:
1. Selecteer Settings -> Reading
2. Selecteer de statische pagina die u hebt gemaakt. Front Page verwijst naar uw homepage en Posts page verwijst naar de hoofdpagina van uw blog (als uw website meer is dan alleen een blog).

Als je geen statische pagina instelt, toont WordPress je laatste berichten op de homepage.

Reading Settings WordPress

Bewerken van de zijbalk

De meeste WordPress thema's hebben een zijbalk aan de rechterkant (soms aan de linkerkant).

Als u de zijbalk wilt verwijderen of onnodige functies (bijv. Categories, Meta en Archives) wilt verwijderen, doet u het volgende:
1. Selecteer Appearance -> Widgets in het configuratiescherm van WordPress.
2. Hier kunt u verschillende "secties" naar uw zijbalk slepen of overbodige functies verwijderen.

Plugins installeren om de mogelijkheden van WordPress uit te breiden

Wat is een plugin?
Plugins zijn uitbreidingsmodules die de standaardfuncties van WordPress uitbreiden, zodat gebruikers nieuwe functies en opties kunnen toevoegen. Het zijn handige sjablonen waarmee u een bepaalde functie niet helemaal opnieuw hoeft te maken.

Met plugins kunt u fotogalerijen en feedbackformulieren toevoegen, uw website optimaliseren en zelfs een webwinkel opzetten.

Hoe installeer ik de nieuwe plugin?
Om plugins te installeren, selecteert Plugins -> Nieuwe toevoegen.

Er zijn 25.000 GRATIS plugins beschikbaar voor WordPress, dus er is genoeg om uit te kiezen. Om de plugin van uw keuze te installeren, klik gewoon op Install.

Om u tijd te besparen, heb ik een lijst samengesteld van de populairste en nuttigste plugins:

  • Contact form 7: Dit is een zeer handige functie. Dankzij dit, kunnen bezoekers mij e-mails sturen, zonder naar hun e-mail account te hoeven gaan.
  • Yoast SEO voor WordPress: Een must-have plugin voor wie zoekmachine optimalisatie wil uitvoeren op zijn website. Met de tool kunt u title tags, meta descriptions en meer bewerken. En dit alles direct op de pagina (geen instellingen meer!)
  • Google Analytics:Wilt u het verkeer op uw website volgen en het gedrag van uw bezoekers bestuderen? Installeer vervolgens deze plugin, koppel hem aan je Google-account en klaar!

Hoewel dit niet alle nuttige plugins zijn, zijn ze een goede basis om mee te beginnen. Meer plugins vindt u hier.

Dat is het! Gefeliciteerd met de succesvolle creatie van de nieuwe website!

Als u nog nooit te maken hebt gehad met het schrijven van code of het werken met websites, kan het maken van een website een lastige taak lijken. Maar ga niet overhaast op zoek naar een webontwikkelaar. Deze gids helpt u om snel en efficiënt een website vanaf nul op te bouwen plus het is gratis.

Als u deze gids zorgvuldig hebt gevolgd, bent u de trotse eigenaar van uw eigen website! Ik vond het erg leuk om deze gids voor u te schrijven en hoop dat hij u heeft geholpen bij het maken van de website waar u altijd al van droomde!